Een flink aantal leden, oud-leden en oud-bestuursleden woonden zaterdagmiddag de reünie bij van de Hanzeruiters. De vereniging viert vandaag haar 50 jarig bestaan in een eenmalig tot ‘evenementenhal’ omgebouwde rijhal.

Namens de KNHS feliciteerde bestuurslid Aukje Kroondijk de jubilerende vereniging. Als meisje was ze lid van de Hanzeruiters en ze koestert nog altijd warme herinneringen aan die periode. ,,Samen in de vrachtwagen naar de wedstrijd op Elfbergen: alle pony’s voorin, wij als kinderen op tuinstoeltjes achterin. Toen kon dat nog. En knetterend op de pony door wat nu Altenburg is, naar de les. Wat een prachtige tijd.”

Ook Jos de Boer, voorzitter van de KNHS Regio Friesland, kon als oud-Bolswarder uit eigen herinneringen putten in zijn toespraak. Al moest hij toegeven dat het paardenvirus pas bij hem toesloeg toen hij naar Joure verhuisde. ,,Ik was hier zes jaar geleden bij de opening van jullie rijhal en ik wist niet wat ik hoorde dat jullie met een tweede hal bezig zijn. Dat is echt geweldig. Dat het hier leeft wordt ook elk jaar duidelijk op het Heamielconcours dat wat deelnemers betreft uit z’n voegen barst. In deze tijd is dat een bijzonderheid, want de trend is juist dat vrijwel alle wedstrijden het met minder deelnemers moeten doen.”

Namens de Heamielcommissie, verantwoordelijk voor het Heamielconcours, bood Hanna Veldman het bestuur een nieuwe hindernis aan. Daarop zijn de namen van alle bestuursleden die de afgelopen vijftig jaar in het bestuur zitting hadden, vermeld.

Op het buitenterrein konden kinderen een ritje in een ‘koets’ maken, ringsteken en worden geschminkt. Het viertal van de Hanzeruiters dat op het NK brons in de wacht sleepte gaf een demonstratie, evenals Lyts mar Krigel en Iris Weijenberg.

Zaterdagavond is er een feestavond voor heel Bolsward en wijde omgeving met de band Deadline en De Swalkers.